Intervju med Eva Truuverk, projektledare, Green Tiger
Hur började ert initiativ?
För mig började det 2007 när jag kom in i Let’s Do It-teamet. Sedan dess har jag arbetat med miljöfrågor för att komma på sätt att göra den här planeten till en bättre och mer hållbar plats att leva på. Jag har redan jobbat inom det här området i fjorton år.
Uppstädningen av Estland, Let’s Do It-projektet, övergick snabbt till att städa upp i världen. Vi skapade en modell utifrån Let’s Do It och introducerade den i 180 länder runtom i världen. Det var så World Cleanup Day startade 2018 och den har sedan dess ägt rum varje år i september. År 2018 introducerades Keep It Clean-planen. Den är utvecklad av internationellt kända forskare (Enzo Favoina, Kadri Kalle) och beskriver principer för att se till att planeten förblir så ren som möjligt, till exempel hur vi kan minska och återvinna avfall och hur länderna kan införa cirkulära ekonomier.
Nästa steg i planen blev att utarbeta genomförandesystem för att hålla varje enskilt land rent. Green Tiger initierades 2019 och lanserades 2020 i Tallinn, Estland. Det var en naturlig uppföljare till den första World Cleanup Day, som hölls den 15 september 2018 och involverade 17,8 miljoner människor över hela världen. Green Tiger-teamet började med att skapa en färdplan som ska fungera som en förebild för andra länder.
Vad är visionen för ert initiativ? Vad vill ni uppnå?
Green Tigers vision är en hållbar värld som bibehåller social välfärd samtidigt som den fokuserar på bevarandet och återställandet av naturen. Vi är en sektorsövergripande samarbetsplattform som skapar en grund för en grön ekonomi, precis som Tiger Leap-projektet skapade en grund för Estlands tekniksektor. Green Tiger för samman efterfrågan på ett hållbart Estland från olika delar av samhället och påskyndar den systeminnovation som behövs för att uppnå detta.
Vilka vill ni nå?
Green Tiger har som mål att ta grön utveckling till nästa nivå i det estniska samhället genom samarbete mellan sektorer på fyra nivåer: offentlig sektor, privat sektor, icke-statliga organisationer och privatpersoner.
Varje nivå har en specifik ledare, strategi, taktiska mål, mätvärden och handlingsplaner. Jag är ansvarig för den offentliga sektorn. Mihkel Tammo ansvarar för den privata sektorn. Han står bakom Green Tigers strategiska processer och åsikter. Hans passion är samtida och framtida ledarskap. Huvudsyftet med att arbeta med den privata sektorn är att skapa ett representativt organ för hållbara organisationer som kan samordna all verksamhet.
Den person som ansvarar för icke-statliga organisationer är Teele Pehk. Tanken bakom att arbeta med dem är att vi kommer att samla in det know-how som redan finns inom miljöorganisationer. (Det finns över hundra ideella miljöorganisationer och stiftelser i Estland, var och en i sin egen specifika nisch).
Den fjärde nivån, individer, drivs av Birgit Kermes. Vårt mål är att nå alla estländare. Vi kommer att använda många olika kommunikationsverktyg, inklusive sociala medier, traditionella medier och jippon. Tillsammans med våra pilotprojekt och senare med hållbarhetsorganisationen kommer vi att driva aktiviteter som berör vanliga estländare.
Green Tiger företräder företag i miljöfrågor. I egenskap av oberoende och opolitisk plattform stöder vi företag på deras miljöresa och för fram förslag till beslutsfattare. Därför har vi skapat tankesmedjan Green Tiger och en ekonomipanel bestående av estniska entreprenörer, vars mål är att komma fram till en vision om en ekonomi som är miljövänlig, baserad på framtida teknik och vars genomförande är rimligt för Estland.
Vad gör ert initiativ speciellt?
Det faktum att ett medborgarinitiativ har fått starkt stöd från företag gör samarbetsplattformen attraktiv för forskare (som kunskapsleverantörer), den offentliga sektorn (som slutlig mottagare av samhällelig efterfrågan) och för de icke-statliga organisationerna, inklusive miljöexperter.
Green Tiger-projektet syftar till att sammanföra teoretisk kunskap kring cirkulär ekonomi och tillämpa den i praktiken genom att låta staten Estland genomföra modellen. Med sin lilla befolkning, höga nivå av digitalisering och sitt kompakta samhälle med politiker och företagsledare som är lätta att nå, är Estland en utmärkt plats för att lotsa fram nya modeller som denna. Modeller som så småningom skulle kunna tillämpas även i andra länder. Estländarna är vana vid att använda e-tjänster som e-skatter, internetröstning och e-bankverksamhet. Detta ger oss en fördel när vi testar och implementerar nya modeller på nationell nivå.
Vad har bidragit till att utveckla Green Tiger?
Vi har haft turen att få fart vid rätt tidpunkt. För bara ett år sedan var det helt meningslöst att prata om miljöfrågor, cirkulär ekonomi och så vidare. I bästa fall lyssnade bara den andra parten artigt men ingen ytterligare dialog följde. Idag har miljöfrågorna och intresset för den cirkulära ekonomin ökat kraftigt i Estland. Vår första finansiering kom från Center of Environmental Investments. Ledare för de största företagen i Estland har börjat förstå att om de vill bli tagna på allvar och konkurrera om tio år måste de börja tänka på miljöfrågor och cirkulär ekonomi. För att stå sig i konkurrensen måste de börja göra förändringar och utvecklingar redan i dag. Det går inte längre att ignorera. Folk har börjat förstå detta och därför det har varit relativt enkelt för Green Tiger att hitta samarbetspartner. Idag har vi samlat ett femtiotal stora organisationer och företag. Vi har bjudit in toppledare att fundera tillsammans med oss och forma en modell för den framtida ekonomin.
Vad är du särskilt stolt över?
Jag är stolt över att ha satt ihop en allians för att samordna en bred undersökning av den cirkulära ekonomin i Estland, som upphandlades av miljöministeriet. Det är en tredelad upphandling på 275 000 euro. Vi vann kontraktet för alla tre delarna. Själva undersökningen pågår redan efter att ha startat i augusti 2020 och slutar i april 2021.
Om du vore en politiker med höga beslutsbefogenheter för en dag, vad skulle du ändra på?
Politiskt och ekonomiskt stöd till Green Tiger och en gynnsam atmosfär för alla aktörer som arbetar för att återställa och återskapa miljön.
Vad är ditt huvudbudskap?
Utmaningen för Estland och för Green Tiger-projektet är att samla teoretisk kunskap kring cirkulär ekonomi och använda den praktiskt genom att låta Estland implementera modellen så oklanderligt att vi skulle kunna beskriva den och introducera den för världen.