Nepenthes – design möter hållbarhet

Under vår livstid köper och slänger vi cirka 500 flaskor schampoo. Tänk er den mängden gånger tre om du även använder balsam och duschtvål.

 

Det är enorma mängder förpackningar som går åt och även om allt fler börjar lämna sina förpackningar till återvinning så är detta ett väldigt resurskrävande område. Skönhetsindustrin tillverkar tusentals flaskor varje dag som sedan, efter att de har används slängs. Här är en bransch som har mycket att vinna på att integreras i en cirkulär ekonomi.

Frågor om hållbarhet är ett växande problem för kosmetikaindustrin och varumärken börjar inse att de behöver se över detta område för att minska sin miljöpåverkan. Och nu ser det ut som att de kan få hjälp i arbetet tack vare Marilu Valente, en italiensk designer och ekoentreprenör som arbetar med att utveckla utformningen av hudvårdsförpackningar.

Marilus erfarenhet inom området hållbar design ledde henne att ompröva hela livscykeln för dessa produkter. Det traditionella är att kork, flaska och etikett är gjorda av olika typer av plastmaterial. Marilu började fundera kring möjligheten att använda endast en typ av plast för hela flaskan. Det var grunden till hennes frågeställning som ledde fram till den innovativa designen där flaskan och locket på flaskan blir ett. Formen är inspirerad av Nepenthes, en köttätande växt vars väggar kan klämmas ihop för att stänga hålet.