Fairbnb.coop – Samhällsdriven turism

Fairbnb.coop är en kooperativ plattform som vill minska massturismens påverkan på städer och lokala samhällen runt om i hela världen. Vi vill öppna upp för mer intima reseupplevelser och stödja sociala projekt som gynnar lokala intressen.

Vad är projektets målsättning i en enda mening?

Vi erbjuder ett samhällscentrerat alternativ som prioriterar människor framför vinstintressen och underlättar äkta, hållbara och intima reseupplevelser.

När och var startade projektet?

Vår resa startade 2016 som ett rättvist alternativ till andra hemdelningsplattformar. Vår verksamhet initierades i Venedig, Amsterdam och Bologna, men olika grupper från hela Europa bidrog till utformningen.

I slutet av 2018 startade vi en kooperation som utgör den formella strukturen i projektet. Men vi är en öppen organisation och kommer inom en snar framtid välkomna fler aktörer in i vår sfär.

Vårt huvudkontor ligger nu i Bologna.

Var finns Fairbnb idag?

Vi finns framförallt i Europa men arbetar intensivt med att utvidga vår verksamhet till fler platser i världen. Just nu finns vi i Spanien, Nederländerna och Italien.

Vilka riktar ni er till?

– Resenärer som bryr sig om hur de påverkar sina resmål.

– Värdar för små hotell, campingar, B&B och gårdar som vill bygga vidare på sin hållbarhet och även bidra positivt till omgivning och grannar.

– Organisationer och individer som vill bli lokala partner och sprida hållbar turism till sina orter.